Iklan baru Adsense : Matched Content Native. - Ceritaejoy

Header Ads

Booking.com

Iklan baru Adsense : Matched Content Native.

Iklan baru Adsense : Matched Content Native

Iklan baru Adsense : Matched Content Native | Harini, bila bukak akaun adsense je, ternampak 1 notification. Katanya ada iklan baru daripada adsense yang ditawarkan pada semua yang ada akaun adsense. Iklan tu adalah Matched Content Native. Yang sebenarnya, iklan ni dah lama dah. Tapi hanya untuk mereka yang terpilih sahaja. Dan kali ini, blog ceritaejoy berasa bertuah kerana berpeluang menggunakan iklan ini.

Iklan baru Adsense : Matched Content Native.


Yang sebenarnya, iklan ni sama je macam iklan yang lain. Cuma perbezaannya adalah, Matched Content Native ni adalah daripada post-post kita yang sebelum ni. Biasa kita tengok dekat bahagian bawah blog kita tu, kan ada post lama atau yang berkaitan, ha, dengan adanya iklan ini, kalau ada rakan pembaca yang klik untuk baca post berkaitan tu, maka anda akan dapat wang USD! Hehehe.

Ok. Yang sebenarnya, aku sendiri masih belum faham sepenuhnya dengan iklan ni. Maklumlah, benda baru. Walaupun tak susah mana pun nak setup iklan ni *sebabnya, cara dia sama je macam kita setup iklan adsense yang biasa tu* tapi rasanya aku masih belum berjaya kerana aku tak nampak lagi macamana iklan dia tu.

Cara setup Iklan baru Adsense : Matched Content Native.


Iklan baru Adsense : Matched Content Native.

Orait. Perkara pertama yang korang perlu buat adalah, login masuk ke dalam akaun adsense korang. Kemudian klik pada bahagian gear dekat tepi sebelah kanan tu. Selepas itu klik pula pada bahagian setting.

Iklan baru Adsense : Matched Content Native.

Kemudian klik pada bahagian My sites dan klik pada bahagian Matched content. Dekat situ korang boleh tengok samada blog korang boleh guna Iklan baru Adsense : Matched Content Native atau tidak.

Iklan baru Adsense : Matched Content Native.

Langkah seterusnya adalah klik bahagian My ads dan klik +New ad unit. Dan paparan ini akan keluar. Nampak tak iklan Matched content native dekat sebelah kanan tu? Ok, klik situ.

Iklan baru Adsense : Matched Content Native.

Dan akan keluarlah paparan seperti ini. langkah seterusnya adalah edit mengikut kesesuaian masing-masing ya.

Iklan baru Adsense : Matched Content Native.

Lepas dah edit, klik save dan dapatkan code. Akan keluar pula paparan seperti ini. langkah seterusnya adalah sama dengan iklan adsense yang lain. Pastekan code adsense ini di blog anda. Mudah kan?


Kalau tengok, memang mudah je nak buat Iklan baru Adsense : Matched Content Native ni, tapi macam yang aku ada cakap awal tadi, aku rasa macam tak berjaya pulak sebab tak keluar pun iklan yang aku inginkan sebaliknya dia keluar iklan biasa sama macam iklan yang lain. Oleh yang demikian, aku nak cari lagi info-info berkaitan iklan baru ini dan insyaallah, jika jumpa sesuatu yang baru, akan aku kongsikan kelak. Ok? Selamat menjana wang USD dengan adsense ya!

loading...

4 ulasan:

  1. Gudluck bro....sapa dpt kiranya memang bertuah...

    BalasPadam
  2. tima kasih..aku baru nampak menatang ni...:D

    BalasPadam
  3. Nak dapatkan matched content tu satu hal.. Tapi bila dah dapat, belum terus boleh monetize jugak. Sebab dia akan monitor dulu blog, selepas dirasakan sesuai baru akan enable google ads tu sdiri. Selalunya kalau baru dapat matched content, fungsinya tak lebih daripada macam guna widget related content.

    BalasPadam

Silalah tinggalkan komen anda yang bernas & membina. Komen yang menyentuh keagamaan, politik, atau yang boleh menimbulkan rasa tidak senang orang lain adalah dilarang. Sila tinggalkan juga URL blog kalian supaya kami juga boleh membalas kunjungan.

Terima kasih kerana sudi singgah ke blog ceritaejoy.com