Media Thailand berubah hitam putih. - ceritaejoy

Media Thailand berubah hitam putih.

11:54 PG

king Bhumibol Adulyadej

Media Thailand berubah hitam putih | Mulanya aku tak perasan lagi, al-maklumlah, bukan selalu baca surat kabar online negara gajah putih tu. Tapi bila aku mencari-cari sumber mengenai kematian raja yang disayangi rakyat Thailand, king Bhumibol Adulyadej, baru aku perasan, semuanya dalam keadaan hitam putih! Kemudian aku cari lagi sumber mengenai hal ini, dan barulah aku dapat jawapannya. Keseluruhan Media Thailand berubah hitam putih!

Di saat seluruh rakyat Thailand bersedih dan isu Maha Vajiralongkorn yang menangguhkan untuk menaiki takhta kerajaan sebagai New King Of Thailand, seluruh penduduk diminta untuk mengenakan pakaian hitam dan tempoh berkabung juga diumumkan selama setahun. Bukan itu sahaja, seluruh tayangan televisyen juga adalah dalam keadaan hitam putih!

Acara-acara berbentuk hiburan dan iklan juga tidak dibenarkan untuk ditayangkan. Termasuk juga hiburan berbentuk nyanyian dan tarian. Selain itu, penyampai berita ataupun pengacara televisyen di minta untuk mengenakan pakaian hitam putih sebagai tanda berkabung di atas kematian king Bhumibol Adulyadej.

Semua pusat-pusat hiburan juga diarahkan untuk menghentikan operasi mereka bagi menghormati kematian raja. Ini juga termasuk rancangan-rancangan untuk mengadakan konsert di Thailand. Semuanya dibatalkan serta merta. Para pelancong yang berada atau merancang untuk datang ke Thailand juga dinasihatkan untuk berpakaian kemas atau boleh juga berpakaian hitam sepanjang upacara berkabung ini.

King Bhumibol Adulyadej merupakan raja yang paling memerintah dan berkuasa. Beliau memerintah Thailand sepanjang tempoh 70 tahun! Di atas sebab inilah, kehilangan beliau amat dirasai keseluruhan penduduk Thailand. Dan kini, mereka akan beroleh raja baharu, New King Of Thailand, Maha Vajiralongkorn!

You Might Also Like

0 comments

[Penafian] Segala perkongsian di dalam blog ceritaejoy ini adalah pendapat peribadi yang mahu dikongsikan bersama pembaca blog dan sebagai rujukan pemilik blog untuk kegunaan masa hadapan.

Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab dengan penyalahgunaan artikel dari blog ceritaejoy dan sebarang komen dan pendapat yang diberikan pembaca blog samada secara positif atau negatif adalah dipertanggungjawabkan kepada pembaca sendiri.

Follow by Email