Punca tekak sakit. - ceritaejoy

Punca tekak sakit.

5:03 PTG


Punca tekak sakit. Siapa yang tekak dia sakit sekarang ini? Sila senyum. Hehehe. Ini semua berpunca dari jerebu 2015. Yelah, berlaku pun tahun ni kan? Tapi takpelah, sakit itukan penghapus dosa, jadinya, janganlah kita merungut, sebaliknya cari penawar. Aku lebih suka ubat tradisional daripada moden.

Baik. Kenapa tekak sakit tiba-tiba? Kenapa takda hint macam demam? Kita kalau nak kena demam, mesti dia bagi hint kan. Macam badan dedar ke, suhu dekat hidung *waktu bernafas* terasa panas ke, macam-macam lagilah. Tetapi kenapa tidak pada sakit tekak? Apakah puncanya permasalahan ini? Hamboi. Hehehehe.


Seperti biasa, bila berlaku sesuatu kekusutan tu, haruslah tanya dengan pakcik google. Dan diterbangkan aku ke sana ke mari. Di akhirnya, aku disinggahkan ke blog Info kesihatan terkini. Katanya punca tekak sakit adalah:


1) Jangkitan bakteria – disebabkan oleh bakteria streptococcal. Ia membawa komplikasi demam reumatik yang boleh mencetuskan masalah injap jantung atau radang buah pinggang


2) Jangkitan virus – kebanyakan sakit tekak disebabkan jangkitan virus dan ada pelbagai jenis yang menyebabkan ia sembuh dengan sendiri dalam masa beberapa hari,bergantung pada jenis virus terbabit. Virus terkenal adalah Epstein-Barr, yang menyebabkan demam dan bengkak di kelenjar pada leher.


3) Kelenjar limfa membengkak di bawah rahang dan leher. Jika sakit tekak disebabkan virus Coxsackie, lepuh kecil boleh kelihatan pada tonsil dan lelangit lembut (soft palate).


4) Tonsilitis - ia adalah keradangan tonsil. Tonsilitis kronik berlaku apabila berlaku banyak kerosakan kepada tonsil. Dalam keadaan ini, tekak berasa sakit pada kebanyakan masa selain sering disertai nafas berbau. Demam di bahagian kelenjar pada leher juga boleh menyebabkan masalah sakit tekak.


Daripada 4 punca tekak sakit yang dinyatakan di atas, yang mana satukah related atau bersangkut dengan point utama aku tadi *yang kata sakit tekak berpunca daripada jerebu*? Macam takda yang berkaitan kan? Wahahahaha. Baiklah, rupanya aku salah tanya dengan pakcik. Aku tanya punca sakit tekak dan bukannya sakit tekak akibat jerebu. Hehehehe. Maafkan saya.


Baik, kali ini betul. Punca sakit tekak akibat jerebu adalah kehadiran bahan tercemar dalam kuantiti yang banyak di dalam udara. Ya! Inilah punca sebenarnya! Hmm. Hmm. Udara tercemar ya? Bahaya ni. Mana-mana pun ada udara, kalau takda udara, macamana nak bernafas? Takkan nak pakai tank kat belakang? *macam orang pakai pergi menyelam tu*.


Nak cerita pasal tekak sakit ni, jangan kata nak makan, nak telan air liur pun payah. Bayangkanlah nak habiskan set teriyaki *menu makanan aku petang tadi, hehehehe* terasa macam susah sangat nak habiskan. Bukan banyak mana pun hidangan tu *kalau nak compare dengan nasi campur la*. Hmm. Hmm. Sekali lagi, penyakit itu penghapus dosa. Hmm. Hmm.


Dah tahu puncanya, kena juga tahu apakah penyelesaiannya kan? Aku lebih suka Ubat Sakit Tekak Tradisional. Lebih "rare"berbanding ubatan moden. Hehehe. Disini aku sertakan 5 petua tradisional ubati sakit tekak paling berkesan. *insyaAllah berkesan ya*.




1. Makan madu.

Hmm, madukan makanan sunnah. Sebenarnya, tak payah tunggu tekak sakit, boleh je nak makan madu bila-bila masa. Manisan semula jadi yang diketahui banyak khasiatnya *tapi hati-hati ya,sekarang banyak madu palsu*




2. Minum secawan teh yang dicampur dengan kulit kayu manis.


Ini minuman kegemaran aku. Sungguh, tapi jarang dapat minum. Hmm, hmm. Nak minta wife buatkan, dia sibuk je. Wahahaha. Maaf sayang, saya sengaja je cakap macam tu.




3. Minum air kembang semangkuk.

Kalau dah kembang semangkuk, macamana nak minum, kan? Ala, kalau susah nak dapat, korang cari je air lai che kang. Ha, dalam tu ada kembang semangkuk. Sama kan? Boleh tak? Hmm.




4. Minum air asam jawa.

Ini petua terbaik. Selain dapat menyembuhkan tekak sakit, ianya juga boleh memerdukan suara. Ini orang cakap la, tapi kalau dah memang takda bakat nyanyian, minumlah banyak mana pun, hasilnya tetap sama jugak. Jangan marah ya. Hehehe.




Sumber petuanenek.

5. Minum sesudu kicap yang dicampurkan dengan limau nipis.


What? R u serious? Minum kicap? Makan dengan nasi ok lah, kalau minum, jawapannya, lebih baik aku ikut petua tradisional yang lain. Erks. Minum Kicap?


You Might Also Like

0 comments

[Penafian] Segala perkongsian di dalam blog ceritaejoy ini adalah pendapat peribadi yang mahu dikongsikan bersama pembaca blog dan sebagai rujukan pemilik blog untuk kegunaan masa hadapan.

Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab dengan penyalahgunaan artikel dari blog ceritaejoy dan sebarang komen dan pendapat yang diberikan pembaca blog samada secara positif atau negatif adalah dipertanggungjawabkan kepada pembaca sendiri.

Follow by Email