Konten berkualiti. - Ceritaejoy

Header Ads

Booking.com

Konten berkualiti.


Penulisan/Konten berkualiti?. Bagi seorang blogger, penulisan di blog adalah suatu perkara yang sangat penting. Tetapi berapa ramai yang benar-benar menghasilkan penulisan/konten yang berkualiti? Apakah yang di maksudkan dengan konten berkualiti? Apakah ciri-cirinya? Semua ini bermain di dalam minda aku sekarang.

Apakah syarat atau "keyword" tertentu, yang diperlukan oleh enjin carian, bagi menentukan penulisan/konten blog kita di anggap berkualiti? Ini yang selalu bermain atau menjadi persoalan. Ada yang kata, sesebuah penulisan itu mestilah melebihi 300 patah perkataan, atau lebih. Adakah ini yang dimaksudkan dengan konten berkualiti?

Kalau merujuk kepada pakar/top bloggers, ramai yang memberi saranan, menulis artikel melebihi 300 perkataan. Ini adalah kerana, ianya dia anggap mampu menyelesaikan masalah pembaca. Lihat kepada pakar-pakar penulisan konten berkualiti. Adakah mereka menulis di dalam karangan pendek?


Selain daripada penulisan yang panjang, keyword atau kata kunci juga memainkan peranan yang penting. Tetapi, berapa banyakkah kata kunci yang boleh diletakkan di dalam penulisan? Seperti yang aku tahu, jika kata kunci yang digunakan melebihi syarat, penulisan anda boleh di anggap spam. Adakah ini betul?

1 lagi pelajaran yang aku baru sahaja belajar sekejap tadi. Jangan terlalu kerap bermain dengan ayat ini "klik sini untuk teruskan bacaan" atau "sila kunjungi". Bukankah ini salah satu teknik penulisan? Ini pendapat aku, tetapi ternyata ianya silap! Ini adalah kerana penulisan anda boleh dianggap sebagai pautan spam. Owh!


Konten berkualiti juga sebenarnya tidak hanya melihat kepada penulisan. Melalui bacaan aku di blog blogger indonesia. Perkongsian dari mereka adalah, turut sama meletakkan gambar di dalam setiap penulisan konten. Gambar juga memainkan peranan yang penting bagi enjin carian mengenal pasti, apakah yang cuba di sampaikan penulis. Hmm, gambar ya?

Akhir sekali, penulisan konten berkualiti adalah penulisan yang mempunyai permulaan dan pengakhiran. Ibarat permulaan cerita yang lembut, yang menerangkan apakah isu yang ingin kita ceritakan. Penceritaan yang hebat di pertengahan yang membicarakan berkaitan isu berbangkit dan akhirnya penutup yang sempurna yang menerangkan apakah rumusan dan kesimpulan yang terhasil. Ini adalah cara pakar-pakar penulisan konten berkualiti.

Oleh yang demikian, terjawablah sudah persoalan aku. Penulisan konten berkualiti tidak hanya memandang kepada penulisan. Sebaliknya, lebih kepada apakah penulisan kita benar-benar membantu dan menyelesaikan masalah pembaca. Semoga perkongsian ini memberi manfaat dan terima kasih kerana sudi meluangkan masa singgah ke blog ceritaejoy.
loading...

5 ulasan:

 1. Salam..
  Singgah petang...
  Selamat berhujung minggu :)
  Tips yang menarik dan membantu.

  BalasPadam
 2. Penulisan yang berkualiti mampu memberi impak positif kepada pembacanya. Itu yang Sha faham lah. =)
  P/s: Tips Adsense acaner tu?

  BalasPadam
 3. Menarik entri ni Ejoy...Tapi Kak lya punya konten kat blog caca marba hahahhaa..Tak de berkualitinya huhuhu...Biasa2 jer sebab tulis selagi boleh tulis hahaha

  BalasPadam

Silalah tinggalkan komen anda yang bernas & membina. Komen yang menyentuh keagamaan, politik, atau yang boleh menimbulkan rasa tidak senang orang lain adalah dilarang. Sila tinggalkan juga URL blog kalian supaya kami juga boleh membalas kunjungan.

Terima kasih kerana sudi singgah ke blog ceritaejoy.com