Siput Escargot haram di makan. - Ceritaejoy

Header Ads

Booking.com

Siput Escargot haram di makan.


Siput Escargot haram di makan|Mungkin ada yang pernah dengar dan mungkin ada yang tidak pernah dengar. Siput escargot? Apa tu? Aku pun baru pertama kali dengar, itupun sebab ada terbaca isu seorang artis malaysia yang termakan siput ini tanpa mengetahui akan status haram untuk di makan. Aku yang tak tahu ni, terus la tanya dengan pakcik google. Selepas mengetahuinya, aku kongsikan di blog ceritaejoy ni, agar mereka yang tidak tahu, akan tahu perihal Siput Escargot haram di makan ni.

Baik. Siput escargot ini berasal dari perancis *patutlah tak pernah dengar* dan diternak dengan sangat meluas di negara eropah termasuk US, England, Australia dan Bulgaria. Siput ini jika dilihat secara kasarnya, semacam rupa siput yang ada di malaysia ni, siput babi, tetapi berbeza dari jenisnya. Jika anda ke negara yang aku sebutkan tadi, korang pasti akan berjumpa dengan menu yang menghidangkan siput escargot ni.

Ok. Sekarang dah tahukan apa itu siput escargot? Sekarang, kita baca pula penerangan dari majlis agama islam malaysia perihal Siput Escargot haram di makan.

Escargot adalah perkataan dalam Bahasa Perancis yang merujuk kepada sejenis siput yang dikenali dalam Bahasa Malaysia sebagai siput babi. Walaupun kedapatan beberapa jenis siput babi seperti helix aspersia dan helix pomatia, tetapi kedua-duanya adalah tergolong dalam genus yang sama iaitu Genus Helix. Dalam Bahasa Arab, siput babi dikenali sebagai halazun (حلزون).

Dalam fiqah, halazun/escargot adalah tergolong dalam kumpulan ‘hasyaraat’ iaitu haiwan kecil yang melata/menjalar. Dalam mazhab Syafie, secara umumnya haiwan yang tergolong dalam hasyaraat adalah haram dimakan kerana termasuk dalam haiwan yang dianggap keji (khabisah). Ini berdasarkan kepada firman Allah Taala:

وَيُحَرِّمُ عَلَيْهِمْ الْخَبَائِثَ
Maksudnya: “Dan dia menghalalkan bagi mereka segala benda yang baik dan mengharamkan kepada mereka segala benda yang buruk”. (Surah Al-A’raf: 157).

Berdasarkan kaedah pengharaman haiwan-haiwan yang dianggap keji, maka mazhab Syafie dan majoriti ulama berpendapat bahawa halazun/escargot adalah haram dimakan.

Pandangan ini disebut dalam keterangan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia yang bersidang pada 2 April 1998 dalam membincangkan tentang pembiakan siput babi. Antara lain, Muzakarah menyatakan:

“Menurut Mazhab Shafie, siput babi dianggap sebagai khabisah kerana apabila ia mati ia tergolong sebagai bangkai.

Dari segi kaedah ‘ilah dan ma’lul khabisah ialah ‘ilah kepada pengharaman. Oleh itu siput babi ini hukumnya haram dimakan. Dalam Mazhab Syafie juga, binatang-binatang yang halal dimakan hanyalah binatang-binatang yang telah disembelih sahaja, kecuali jenis ikan dan belalang”.


Memandangkan isu halal atau haram memakan halazun/escargot adalah bersifat ijtihadiah kerana tidak ada nas qat’ie daripada al-Quran dan Sunah berkaitan dengannya, maka ada ulama yang mengharuskannya dan mereka berpegang kepada asal hukum makanan adalah halal sehingga ada nas yang mengharamkannya. Manakala majoriti ulama’ yang mengharamkannya berpendapat ia adalah hasyarat, dan ia bukan haiwan yang disembelih, maka jika ia mati, ia adalah bangkai.

loading...

Tiada ulasan

Silalah tinggalkan komen anda yang bernas & membina. Komen yang menyentuh keagamaan, politik, atau yang boleh menimbulkan rasa tidak senang orang lain adalah dilarang. Sila tinggalkan juga URL blog kalian supaya kami juga boleh membalas kunjungan.

Terima kasih kerana sudi singgah ke blog ceritaejoy.com