Siapa malim gunung? - ceritaejoy

Siapa malim gunung?

2:35 PTG

siapa malim gunung

Siapa malim gunung?|Gelaran malim gunung tiba-tiba menjadi bualan apabila gambar seorang malim gunung menyelamatkan mangsa tragedi gempa bumi di gunung kinabalu sabah. Aku menjadi sangat-sangat tertarik untuk mengetahui siapa dia malim gunung. Adakah nama seseorang, atau nama suatu kaum yang mendiami kaki gunung atau nama gelaran bagi seseorang.

Gambar gunung kinabalu selepas gempa bumi.

Atas desakan hati yang melampau, aku mencari dari 1 blog ke 1 blog untuk mengenal pasti, siapakah malim gunung ini. Dan akhirnya aku mendapat jawapannya dari blog ini riwayatmelayu.blogspot.com.

Siapa malim gunung? Apakah maksud malim? Malim bermaksud guru, pengajar, pemberi panduan atau pembimbing.  Sebelum perkataan guru digunakan, malim adalah satu perkataan melayu lama untuk profesion yang sama.

Oleh yang demikian, perkataan malim gunung adalah merujuk kepada jurupandu kepada pendaki-pendaki gunung.

Owh, baru faham. Hehehe.

You Might Also Like

3 comments

 1. owh baru tau gak ni hehehe

  BalasPadam
 2. huhuuu baru tahu jugak...
  Thanks utk info :)

  BalasPadam
 3. hehehe. sama-sama cari ilmu. :)

  BalasPadam

[Penafian] Segala perkongsian di dalam blog ceritaejoy ini adalah pendapat peribadi yang mahu dikongsikan bersama pembaca blog dan sebagai rujukan pemilik blog untuk kegunaan masa hadapan.

Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab dengan penyalahgunaan artikel dari blog ceritaejoy dan sebarang komen dan pendapat yang diberikan pembaca blog samada secara positif atau negatif adalah dipertanggungjawabkan kepada pembaca sendiri.

Follow by Email