Tutorial Masukkan Description Dalam Blog. - ceritaejoy

Tutorial Masukkan Description Dalam Blog.

12:04 PTG

Harini aku terasa nak buat tutorial pulak. Sebenarnya, tutorial yang simple je pun. Hehehe. Ok, untuk setiap blog, perlulah ada description. Ia semacam penerangan ringkas untuk blog kita. Ok, berhenti bercakap dan mula belajar. Hehehehe.

Mula-mula, click pada template dan click pada edit HTML, seperti contoh di bawah ye tuan-tuan dan puan-puan semua..:)

description dalam blog

Setelah itu ye, gunakan fungsi find (ctrl+f)* dan cari code ini:  

<b:include data='blog' name='all-head-content'/>

*Bagi yang tak tahu macamana nak buat. Tengok pada keyboard anda, ctrl ni ada pada bahagian kiri dan kanan, di bahagian bawah sekali. Ha, nampak tak ctrl tu? Tekan ctrl tu (jangan lepas) kemudian tekan f.

Kemudian pastekan code di bawah ini pada bahagian bawah code yang anda jumpa tadi:

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'><br/> <title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title><br/> <b:else/><title><data:blog.pageTitle/></title><br/> </b:if>
<meta content='description blog anda ' name='description'/>

Sila masukkan penerangan tentang blog anda pada bahagian berwarna merah tu yer. Bila dah siap, tekan save template.

Tadaa. Dah siap. Hehehhe.

Lupa nak kasitau, sebelum nak ubah apa-apa coding dalam html ni, sila save dulu template lama yer.

Sekian terima kasih.

You Might Also Like

4 comments

  1. baguss..sapa yg tak buat sila kan buat..baru la SEO mari...ini baru sikit, banyak lagi ilmu dari cikgu ejoy..terbaik.

    BalasPadam
  2. Ha? Erks.. Hehehhehehe. Tima kasih.. :)

    BalasPadam
  3. mesra seo . go go go . hahaha

    BalasPadam
  4. Wahhb menarik..kena cuba ni

    BalasPadam

[Penafian] Segala perkongsian di dalam blog ceritaejoy ini adalah pendapat peribadi yang mahu dikongsikan bersama pembaca blog dan sebagai rujukan pemilik blog untuk kegunaan masa hadapan.

Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab dengan penyalahgunaan artikel dari blog ceritaejoy dan sebarang komen dan pendapat yang diberikan pembaca blog samada secara positif atau negatif adalah dipertanggungjawabkan kepada pembaca sendiri.

Follow by Email