Pentingkah SEO Kepada Blogger? - ceritaejoy

Pentingkah SEO Kepada Blogger?

11:33 PG

Terasa nak bercerita pasal SEO pulak harini. Sebabnya aku banyak terbaca tentang Blogger-blogger yang "berebut-rebut" nak naikkan SEO blog mereka. Pentingkah SEO Kepada Blogger? Jawapannya adalah pada blogger itu sendiri.

Baik. Kenapa jawapan aku semacam itu? Ini penerangannya ya tuan-tuan, puan-puan, makcik-makcik, pakcik-pakcik semua (dah macam iklan produk kecantikkan pulak) Hehehehe. Pentingkah SEO Kepada Blogger yang menjadikan blog mereka sebagai pendapatan sampingan? Ya! Sangat penting! Ini kerana, SEO akan membuatkan blog mereka berada pada tahap teratas dalam carian google. Taip apa pun, blog mereka keluar dulu. Dan kebanyakkan pembaca tidak akan buka terlalu banyak page. Jadi, tumpuan mereka sudah pastinya pada blog yang pertama mereka lihat.

Bila perkara seperti ini berlaku, ia juga akan menarik para pengiklan untuk mengiklankan produk mereka di dalam blog. Ini kerana, peratusan untuk produk mereka terjual adalah sangat tinggi. Sekali lagi soalan, Pentingkah SEO Kepada Blogger?

Bagaimana pula dengan mereka yang menjadikan blog mereka sebagai ruangan untuk mereka bercerita perihal peribadi sahaja? Pentingkah SEO Kepada Blogger ini?

Jawapannya, terpulang kepada individu ini. Ada yang mementingkan SEO dan juga yang tidak. Ada juga blogger yang tidak menjadikan blog mereka sebagai pendapatan sampingan tetapi mahukan blog mereka menjadi terkenal. Ada juga yang semacam ini. Blog-blog mereka sering menjadikan rujukan pembaca dan akhirnya menjadikan mereka terkenal. Jadi Pentingkah SEO Kepada Blogger?

 Satu persoalan dengan pelbagai jawapan. Bagaimana pula dengan anda? Pentingkah SEO Kepada Blogger?


You Might Also Like

8 comments

 1. Cara penulisan pon dah seo ni. Pengulangan ayat hehehehe

  BalasPadam
  Balasan
  1. Pengulangan ayat termasuk dalam ilmu seo ye Kak Irra? Okeh, dapat ilmu baru lagi hari ni :)

   Padam
 2. Alang-alang tak terjebak dengan blog biar sampai ke pangkal lengan.
  Alang-alang penat update blog biar sampai dibaca oleh pelanggan...hehe pantun la plak.

  bagi saya amat penting

  BalasPadam
 3. pada kak ana yg penting apa yg dikongsikan,sampai pada pembaca kerana blog kak ana pun tak ada iklan ejoy ;)

  BalasPadam
 4. 2in 1 .penting sangat SEO.huhuhu

  BalasPadam
 5. bergantung kpd blogger tu sendiri..

  BalasPadam
 6. Penting kut? Dah penat-penat perah idea, nak jugak ada penghargaan. Hehe :D

  BalasPadam

[Penafian] Segala perkongsian di dalam blog ceritaejoy ini adalah pendapat peribadi yang mahu dikongsikan bersama pembaca blog dan sebagai rujukan pemilik blog untuk kegunaan masa hadapan.

Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab dengan penyalahgunaan artikel dari blog ceritaejoy dan sebarang komen dan pendapat yang diberikan pembaca blog samada secara positif atau negatif adalah dipertanggungjawabkan kepada pembaca sendiri.

Follow by Email