Bagaimana Hasilkan Entri Yang Berkualiti Untuk Blog. - ceritaejoy

Bagaimana Hasilkan Entri Yang Berkualiti Untuk Blog.

3:47 PTG

Tips Blog :Penulisan berkualiti dalam blog.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Ceritaejoy kali ini berkisarkan tentang, bagaimana hasilkan entri yang berkualiti untuk blog anda. Entri yang berkualiti dan bukan bulat-bulat copy dari blog orang lain ye. Hehehehe.

Ok, bagaimana nak hasilkan entri macamni? Aku pun tak tahu samada ini tips untuk blogger atau tidak. Jika ada kekurangan, maafkan la aku yer. Blogger malaysia semua ok kan? Ok, cukup merapu sampai sini.

 Tips blog: Penulisan berkualiti dalam blog.

1. Search tentang entri yang bakal korang kongsikan.

Dia macam korang baca buku untuk tambah ilmu. Kadang tu, idea kita ni terhad. Bila kita baca sesuatu perkara yang berkaitan dengan cerita kita, ia sedikit sebanyak akan kasi kita idea tambahan. Jadi, janganlah malas cari entri-entri berkaitan yer. Bila banyak ilmu baru, kita akan lebih seronok untuk bercerita. Tul tak? Kadang, tersenyum sorang-sorang pun ada masa nak taip cerita tu. Hehehehe.

2. Listkan keypoint.

Kadang tu, idea banyak sangat. Bersemangat nak bercerita. Bila start menaip, idea yang banyak tadi tu, semua dah hilang. Terus malas nak bercerita lagi. Ha. Betul tak? Jadi, sebelum korang mulakan entri korang tu, listdownkan semua keypoint dalam cerita korang, kemudian barulah mula menaip. Baru syok, idea banyak. Kan? Kat mana nak listdownkan keypoint tu? Kalau aku, aku suka taip je kat notepad. Kalau ada 10 keypoint, semualah aku taip kat situ, dah mula menaip, aku refer notepad balik. Nak tulis kat kertas pun boleh. Nak tulis kat tangan pun boleh. Hehehehe.

3. Dengar music.

Ini untuk aku dan rakan-rakan blogger malaysia yang seangkatan dengannya. Bukan apa, bila ada music, kita akan enjoy semasa nak hasilkan entry yang berkualiti ni. Mood cantik, entri pasti cantik. Betul tak? Dengarlah lagu yang santai, nak dengar lagu metal pun boleh, tapi takut entri yang terhasil nanti, pun termasuk dengan aura lagu metal yang korang dengar tu. Hehehhe.

*ceritaejoy dengar lagu alam semulajadi. Bunyi air terjun, bunyi burung, baru hati ada tenang. Hehehehe

4. Link kan entri korang dengan cerita menarik.

Katakan korang bercerita tentang kereta terbaru korang. Cuba linkkan cerita korang dengan apa-apa yang menarik. Katakan korang baru beli kereta A, korang boleh linkkan, bagaimana terhasilnya idea nak hasilkan kereta A ni. Macamana nak tahu? Sila baca no 1 semula. Hehehehe.

Tapi kalau korang nak merapu pun boleh, macam, tak rugi beli kereta A ni sebab walaupun tayar dia dah bocor, korang masih boleh memandu seperti biasa. Ada juga jenis yang macam ni, tapi orang enjoy je baca, sebab? Mampu hiburkan hati mereka. Kan? Hehehehe.

5. Bercerita seperti di alam nyata.

Uish, alam nyata? Awat, blog ni alam fantasi ka? Bukan, bila kita di hadapan komputer, tidak sama dengan keadaannya semasa kita berhadapan dengan rakan-rakan dan berbual. Bila kita lepak minum dengan rakan-rakan, pasti banyak cerita dan pasti juga, kita tak sedar masa yang berjalan kan? Sebabnya kita enjoy semasa berbual. Sama halnya dengan alam blog ni. Anggaplah keadaannya sama. Jadi, kita akan enjoy juga semasa bercerita di dalam blog ni dan pastinya entri yang terhasil berkualiti.

Bagaimana Hasilkan Entri Yang Berkualiti Untuk Blog

6. Gunakan Bahasa Yang Mudah Di Fahami.

Tak aku nafikan, orang sekarang ni, lebih suka baca info-info yang santai dan bukannya bahasa kamus semata-mata. Dan walaupun cerita tu panjang, mereka tetap juga baca sebab ada "selingan" lawak dalam entri tu. Itu yang buatkan orang tak bosan baca entri kita. Ini juga salah satu entri yang berkualiti.

7. Highlight info atau ilmu berkaitan.

Ada juga pembaca yang malas nak membaca. Mereka nak tahu apa yang mereka cari sahaja. Katakan, mereka nak makan roti dengan kaya, so, mereka nak tahu apa yang perlu untuk makan roti dengan kaya.

Korang boleh cerita macam ni: 

Ambil roti+sapu kaya+masuk mulut+kunyah+Kenyang= Dah duduk diam-diam. Hahahahahha.

Tapi kita sebagai blogger malaysia, tak boleh la nak bercerita macam ni kan? So, korang highlight la dalam entri korang yang sepanjang 1000 patah perkataan tu. ha.

Contohnya:

Nahanaabddbddbdid roti ahaabahababagahah sapu kaya hahababgabagdhdghiuhgj masuk mulut bhagabhbvadfvfhavfg kunyah bnadgfbdhabfyhf kenyang ghfaadguf hdafbhadgfgd dah duduk diam-diam

Bila kita buat macam ni, pembaca sekali imbas je dah dapat apa yang mereka mahukan. Kan? Hehehehe.

Ok, setakat ni dulu ceritaejoy nak kongsikan Bagaimana Hasilkan Entri Yang Berkualiti Untuk Blog. Semoga ianya bermanfaat untuk korang. Salah dan silap mohon maafkan yer. Ceritaejoy nak layan lagu slam sat : Terasing dalam sepi. Hehehe

You Might Also Like

4 comments

  1. Bagos tips ni. Berguna u blogger malaysia.

    BalasPadam
  2. terima kasih di atas perkongsian yang bermanfaat ini...

    BalasPadam
  3. hahaa terbaiklah.. ok, Cik Candy take note. tahnks ye

    BalasPadam

[Penafian] Segala perkongsian di dalam blog ceritaejoy ini adalah pendapat peribadi yang mahu dikongsikan bersama pembaca blog dan sebagai rujukan pemilik blog untuk kegunaan masa hadapan.

Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab dengan penyalahgunaan artikel dari blog ceritaejoy dan sebarang komen dan pendapat yang diberikan pembaca blog samada secara positif atau negatif adalah dipertanggungjawabkan kepada pembaca sendiri.

Follow by Email