Bandar tanpa peralatan komunikasi dunia. - ceritaejoy

Bandar tanpa peralatan komunikasi dunia.

3:41 PTG

Green Bank, di Pocahontas County di West Virginia, Amerika Syarikat, adalah mungkin salah satu tempat yang paling tenang di bumi. Tiada telefon bimbit di sini, tidak ada Wi-Fi, radio dan televisyen.

Tetapi ini tidak bermakna Green Bank ketinggalan ke belakang. Ia menjadi rumah kepada teleskop radio steerable terbesar di dunia. Robert C. Byrd Green Bank Telescope (GBT), yang dikendalikan oleh Radio National Observatory Astronomi. GBT adalah sebab mengapa bandar ini tidak ada teknologi komunikasi tadi.

Teleskop radio berfungsi mengesan gelombang elektromagnet yang datang dari galaksi yang jauh. Gelombang radio daripada peralatan elektronik boleh mengganggu bacaan teleskop radio. Atas sebab itu, semua telefon bimbit, Wi-Fi, radio dan alat-alat komunikasi yang lain diharamkan di sini.

ceritaejoy.blogspot.com

ceritaejoy.blogspot.com

ceritaejoy.blogspot.com

ceritaejoy.blogspot.com

ceritaejoy.blogspot.com

ceritaejoy.blogspot.com

ceritaejoy.blogspot.com

ceritaejoy.blogspot.com


You Might Also Like

3 comments

  1. wahhh terbaik la . pemandangan pon cantik kat sini . .

    BalasPadam
  2. awesome! tengok gambar pun dah tenang hehe

    BalasPadam
  3. tak pernah tau pun ade tempat cmni....sunyi sepi la ek kt cni

    BalasPadam

[Penafian] Segala perkongsian di dalam blog ceritaejoy ini adalah pendapat peribadi yang mahu dikongsikan bersama pembaca blog dan sebagai rujukan pemilik blog untuk kegunaan masa hadapan.

Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab dengan penyalahgunaan artikel dari blog ceritaejoy dan sebarang komen dan pendapat yang diberikan pembaca blog samada secara positif atau negatif adalah dipertanggungjawabkan kepada pembaca sendiri.

Follow by Email