Hujan di pagi hari. - ceritaejoy

Hujan di pagi hari.

8:52 PG

Masuk harini, dah 2 hari hujan waktu pagi kat melaka. Dan bermakna, dah 2 hari jugalah aku berhujan ke tempat kerja. Kereta ada, tapi aku memilih untuk naik motor.

Bukan taknak naik kereta, saja je letak kat rumah. Nanti senang wife nak g pasar or ada kecemasan nak bawak anak ke klinik.

Bawa motor dalam hujan ni, macam-macam risiko. Yelah, kita kenderaan kecil, waktu pagi jugaklah banyak lori. Hish. Aku gerak ke tempat kerja jam 0600. Jadi tak banyak kereta, lori je banyak.

Bila hujan, air banyak bertakung kat jalan. Kena pulak kalau ada kereta bawak laju. Bushhh. Habis aku basah. Selamat pakai baju hujan. Kalau tak, mau kesejukan aku kat tempat kerja.

Aku lebih enjoy menunggang. Sebab, aku boleh berhenti bila-bila masa dan dimana sahaja. Tapi bila memilih untuk menunggang, inilah cabaran yang perlu dihadapi.

Hujan, panas, cuaca sekeliling. Semua kena hadap. Kerenah pemandu yang tidak melihat kenderaan kecil seperti motosikal. Macam-macam.

Demi mencari rezeki untuk keluarga, ku harung juga semuanya. Lagipun, hujan itu kan rahmat dari Allah. Kita sebagai makhluknya, kenalah bersyukur. Kan?

Semoga rezekiku dirahmati Allah. Amin.


You Might Also Like

0 comments

[Penafian] Segala perkongsian di dalam blog ceritaejoy ini adalah pendapat peribadi yang mahu dikongsikan bersama pembaca blog dan sebagai rujukan pemilik blog untuk kegunaan masa hadapan.

Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab dengan penyalahgunaan artikel dari blog ceritaejoy dan sebarang komen dan pendapat yang diberikan pembaca blog samada secara positif atau negatif adalah dipertanggungjawabkan kepada pembaca sendiri.

Follow by Email