Hati-hati dengan agenda tersembunyi pemaju perumahan. - ceritaejoy

Hati-hati dengan agenda tersembunyi pemaju perumahan.

3:00 PTG

Ini adalah perkara yang ramai pembeli rumah baru tidak tahu atau terlepas pandang. Dan bila sampai masanya, mereka akan rasa cukup menyesal.

Aku menceritakan tentang bayaran " Late interest payment". Bayaran yang dikenakan pemaju kepada pembeli di atas kelewatan pihak bank membayar kepada pemaju.

Nampak tak ayat di atas. Pemaju cas bayaran lewat kepada pembeli. Persoalannya adalah, kenapa pembeli rumah yang di cas pemaju dan bukannya pihak bank?

Inilah agenda tersembunyi pemaju. Dan pembeli tidak mampu berbuat apa-apa kerana ianya sudah tertulis di dalam buku perjanjian jual beli.

Perkara yang sudah lapuk dan tidak langsung di pandang pihak berwajib!! Siapa yang menjaga hak pembeli?

Pemaju sudah mendapat bayaran penuh daripada bank dan mereka minta lagi daripada pembeli. Harga yang dikenakan bukanlah sedikit, boleh mencecah ribuan ringgit! Dan pembeli terpaksa membayar kerana inginkan kunci rumah.

Bagaimana perkara ini terjadi? Semasa proses pembayaran bank kepada pemaju, pasti akan ada kelewatan samada daripada bank atau pemaju. Kelewatan berpunca daripada samada borang yang dihantar pemaju tidak cukup lengkap dan mengakibatkan ianya ditolak pihak bank, atau kekurangan data daripada peguam yang menyebabkan ianya di tolak pihak bank atau kelemahan pegawai bank dalam menguruskan pengeluaran wang kepada pemaju.

Ini anda boleh ketahui melalui salinan surat yang di hantar kepada anda. Surat yang menyatakan kelewatan pihak bank membayar kepada pemaju.

Bagi mereka yang tidak punya pengalaman, akan menganggap ia sebagai info daripada pemaju sahaja. Seperti aku, Aku ada membuat panggilan kepada pemaju, menanyakan perihal ini, dan pemaju perumahan cuma memberitahu ianya hanya info kepada pembeli sahaja.

Nampak tak permainan pemaju di situ? Mereka tahu, yang pada akhirnya, di saat pembeli ingin mengambil kunci, pembeli terpaksa membayar denda lewat ini. Permainan sangat kotor!!

Ini bukan perkara baru, ianya sudah lama di bincangkan. Terlalu lama. Anda boleh google tajuk "bayaran interest late payment dari bank" dan akan keluar pelbagai versi dan cerita.

Jadi, aku ingin kongsikan kepada semua pembeli rumah baru, supaya anda tidak akan di cas oleh pemaju yang secara sengaja ingin mengambil wang dari anda.

Bila dapat sahaja surat salinan tentang bayaran lewat daripada bank, call pihak bank dan tanyakan hal ini. Dan minta mereka bayar secepat mungkin, beritahu mereka, kerana perkara seperti ini, akan menyusahkan pembeli kelak!

Simpan semua surat menyurat, data-data penting berkaitan rumah anda. Jika akhirnya, pemaju minta anda bayar, kemukakan pada mereka bukti-bukti anda. Lagi bagus dalam size A3,A2,A1 atau jika ada size yang lebih besar.

Dan jika anda terkena juga, jika ia berkaitan bank, report sahaja pada bank negara. Jika berkenaan kelewatan peguam, report pada bar council, dan jika berkaitan kesalahan pemaju, report pada badan berkaitan perumahan. Jika ada link dengan ketua menteri, report sahaja pada ketua menteri.

Perkara yang sudah lama, tetapi masih bergerak aktif. Apakah ini permainan 3 pihak?



You Might Also Like

4 comments

  1. sy dh la x tahu pasal benda ni..buta2 je kena tipu nanti.aduhai..

    BalasPadam
  2. Saya pun baru tahu. Tahu pun sebab dah terkena. Sekarang sy dalam proses nak finding, salah datang dari pihak mana. Dah sediakan document bukti. Banyak saya kena bayar gan pemaju. RM1700 lebih. Duit tu boleh guna macam-macam. Hmmm..

    BalasPadam
  3. so sekarang apa cerita en hafiz? sebab sekarang saya plak kena..

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya dah dapat semula bayaran late interest ini daripada bank..tapi tidak penuh. separuh sahaja. saya buat surat rasmi, saya sertakan kesemua bukti yang ada, dan saya email pada bank negara *jika ianya melibatkan bank*.

      Padam

[Penafian] Segala perkongsian di dalam blog ceritaejoy ini adalah pendapat peribadi yang mahu dikongsikan bersama pembaca blog dan sebagai rujukan pemilik blog untuk kegunaan masa hadapan.

Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab dengan penyalahgunaan artikel dari blog ceritaejoy dan sebarang komen dan pendapat yang diberikan pembaca blog samada secara positif atau negatif adalah dipertanggungjawabkan kepada pembaca sendiri.

Follow by Email