Change your words change your world - ceritaejoy

Change your words change your world

1:41 PTG

Pernah dengar tentang kekuatan kata-kata ( The power of words). Yang mana, bila anda ubah penggunaan ayat, anda mampu mengubah dunia. Dan mampu mengubah persepsi masyarakat.

Aku sebenarnya, masih mencari-cari, ayat-ayat, yang benar-benar berkuasa. Yang mana, bila digunakan, mampu mengubah orang yang mendengarnya.

Aku tertarik dengan 1 video, yang menceritakan seorang lelaki buta yang meminta sedekah. Ayat awalnya seperti ini:


"I'm blind, please help"

Masyarakat yang lalu lalang disitu, tidak mengendahkan beliau kerana ayat yang digunakan, tidak punya kuasa. Atau dalam erti kata lainnya, tidak mengubah persepsi masyarakat yang membacanya.

Ayat ini kemudiannya diubah kepada ayat ini:


"It's a beautiful day and I CAN'T SEE IT"

Dan percaya atau tidak, selepas ayatnya ditukar, ramai yang mula memberi tumpuan kepada beliau dan bekas wang yang awalnya kosong, sudah penuh berisi dengan wang.

Inilah yang dimaksudkan dengan kekuatan kata-kata.

Apakah anda punya kekuatan ayat yang tersendiri?
You Might Also Like

0 comments

[Penafian] Segala perkongsian di dalam blog ceritaejoy ini adalah pendapat peribadi yang mahu dikongsikan bersama pembaca blog dan sebagai rujukan pemilik blog untuk kegunaan masa hadapan.

Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab dengan penyalahgunaan artikel dari blog ceritaejoy dan sebarang komen dan pendapat yang diberikan pembaca blog samada secara positif atau negatif adalah dipertanggungjawabkan kepada pembaca sendiri.

Follow by Email