Sungai dengan 5 warna! - ceritaejoy

Sungai dengan 5 warna!

10:30 PG

The Cano Cristales adalah sungai Colombia terletak di Sierra de la Macarena. Hampir setiap tahun, Cano Cristales tidak dapat dibezakan daripada mana-mana sungai yang lain. Ini kerana sungai ini kelihatan berwarna warni.

Ia sebenarnya bukanlah warna air, tetapi alga yang berada di dalam air sungai tersebut. Ia adalah spesies unik tumbuhan sungai dipanggil Macarenia clavigera yang akan bertukar kepada merah yang terang benderang. Ia diimbangi oleh splotches, pasir kuning dan hijau, air biru, dan seribu warna di antaranya. Ini hanya berlaku untuk tempoh yang singkat, selama beberapa minggu dari bulan September hingga November.

cano-cristales-16

cano-cristales-1

cano-cristales-7

cano-cristales-8

cano-cristales-12You Might Also Like

1 comments

[Penafian] Segala perkongsian di dalam blog ceritaejoy ini adalah pendapat peribadi yang mahu dikongsikan bersama pembaca blog dan sebagai rujukan pemilik blog untuk kegunaan masa hadapan.

Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab dengan penyalahgunaan artikel dari blog ceritaejoy dan sebarang komen dan pendapat yang diberikan pembaca blog samada secara positif atau negatif adalah dipertanggungjawabkan kepada pembaca sendiri.

Follow by Email