6 tindakan bahaya selepas makan! - ceritaejoy

6 tindakan bahaya selepas makan!

1:57 PTG

Perkongsian ini dikongsikan seorang rakan di FB, dan aku kongsikan pula disini. Semoga ianya membawa kebaikan kepada semua.

Apakah 6 perkara, yang kita buat selepas makan, yang mana ianya akan membawa keburukan kepada kita.

#1 Merokok.

Alhamdulilah, aku tidak merokok. Pakar membuktikan bahawa merokok selepas makan adalah sama seperti menghisap 10 batang rokok. Oleh itu, kemungkinan untuk menghidapi kanser adalah tinggi.

#2 Makan buah-buahan serta merta

Bukan bermakna tidak boleh makan buah tetapi lebih baik jika mengambil buah-buahan dalam jarak masa 1-2 jam selepas makan. Hal ini untuk mengelakkan perut mengembung dengan mudah.

* Orang yahudi makan buah sebelum makan. Kerana mereka tahu akan kebaikannya. Bagaimana dengan kita?

#3 Minum teh.

Teh mengandungi asid yang tinggi. Bahan ini menyebabkan kandungan protein dalam makanan akan menjadi keras dan sukar di hadam.

#4 Mandi.

Ini yang biasa aku buat. Hish! Mandi selepas makan akan menyebabkan peningkatan aliran darah ke tangan, kaki, dan badan. Ia akan menyebabkan proses penghadaman menjadi lemah.

#5 Berjalan.

Ini pun selalu juga aku buat. Hish lagi! Terus berjalan selepas selesai sahaja makan akan menyebabkan sistem pencernaan tidak dapat menyerap nutrisi dari pengambilan makanan kita.

#6 Jangan terus tidur.

Jika kita terus tidur, makanan yang dimakan kita, tidak akan dicerna dengan baik. Ini akan membawa kepada gastrik dan jangkitan di dalam usus kita.


You Might Also Like

0 comments

[Penafian] Segala perkongsian di dalam blog ceritaejoy ini adalah pendapat peribadi yang mahu dikongsikan bersama pembaca blog dan sebagai rujukan pemilik blog untuk kegunaan masa hadapan.

Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab dengan penyalahgunaan artikel dari blog ceritaejoy dan sebarang komen dan pendapat yang diberikan pembaca blog samada secara positif atau negatif adalah dipertanggungjawabkan kepada pembaca sendiri.

Follow by Email