The Kopjes. - Ceritaejoy

Header Ads

Booking.com

The Kopjes.

Serengeti adalah padang rumput, hutan dan paya yang sangat luas, ianya hampir 30,000 kilometer persegi. Dataran ini bermula dari utara-barat Tanzania ke selatan-barat Kenya. Ia menjadi rumah kepada kira-kira 70 mamalia besar dan kira-kira 500 spesies burung.

Menghiasi sepanjang sisi savana yang luas ini adalah granit yang melekat keluar seperti pulau-pulau berbatu di lautan rumput.

Ianya dipanggil kopjes, dan terbentuk apabila batu gunung berapi yang lembut dan abu yang meliputi Serengeti telah dihakis dan mendedahkan batu metamorfik yang berada sangat lama di bawah tanah.

Selain daripada menyediakan satu pemandangan yang indah dengan padang rumput di sekitarnya, kopjes menyediakan habitat kepada pelbagai makhluk kerana kehadiran pelbagai jenis tumbuhan, gua untuk kediaman haiwan, air, dan sudut pandangan untuk banyak pemangsa.

kopje-serengeti-4

kopje-serengeti-8

kopje-serengeti-9

kopje-serengeti-3

kopje-serengeti-6

kopje-serengeti-2


loading...

Tiada ulasan

Silalah tinggalkan komen anda yang bernas & membina. Komen yang menyentuh keagamaan, politik, atau yang boleh menimbulkan rasa tidak senang orang lain adalah dilarang. Sila tinggalkan juga URL blog kalian supaya kami juga boleh membalas kunjungan.

Terima kasih kerana sudi singgah ke blog ceritaejoy.com