dinosaur stampede. - Ceritaejoy

Header Ads

Booking.com

dinosaur stampede.

Kira-kira 95 juta tahun yang lalu, sekumpulan dinosaur berkaki dua, datang untuk minum di pantai berlumpur sebuah tasik yang di kenali sekarang dengan nama Lark Quarry, kira-kira 110 km di barat daya Winton, di tengah-barat Queensland, di Australia.

Sesuatu yang menyebabkan mereka panik, mungkin kehadiran pemangsa yang lebih besar, dan kumpulan itu pantas berenang di tasik. Dengan berbuat demikian, mereka meninggalkan kesan-kesan di atas lumpur yang lembut yang kemudiannya dikuburkan di bawah pasir dan kelodak dan akhirnya menjadi keras.

Lima puluh tahun yang lalu, seorang pengurus stesen tempatan menemui fosil tapak kaki sewaktu mencari opal. Pada mulanya dia menyangka ianya adalah trek burung fosil, tetapi setelah ahli-ahli sains melawat kawasan itu pada tahun 1971, barulah mereka tahu yang ianya adalah tapak kaki dinosaur.

Ish, dinosaur ek?

lark-quarry-dinosaur-trackways-1

lark-quarry-dinosaur-trackways-2

lark-quarry-dinosaur-trackways-3

lark-quarry-dinosaur-trackways-10

lark-quarry-dinosaur-trackways-4

lark-quarry-dinosaur-trackways-6

lark-quarry-dinosaur-trackways-8

lark-quarry-dinosaur-trackways-9
loading...

Tiada ulasan

Silalah tinggalkan komen anda yang bernas & membina. Komen yang menyentuh keagamaan, politik, atau yang boleh menimbulkan rasa tidak senang orang lain adalah dilarang. Sila tinggalkan juga URL blog kalian supaya kami juga boleh membalas kunjungan.

Terima kasih kerana sudi singgah ke blog ceritaejoy.com