dinosaur stampede. - ceritaejoy

dinosaur stampede.

7:16 PTG

Kira-kira 95 juta tahun yang lalu, sekumpulan dinosaur berkaki dua, datang untuk minum di pantai berlumpur sebuah tasik yang di kenali sekarang dengan nama Lark Quarry, kira-kira 110 km di barat daya Winton, di tengah-barat Queensland, di Australia.

Sesuatu yang menyebabkan mereka panik, mungkin kehadiran pemangsa yang lebih besar, dan kumpulan itu pantas berenang di tasik. Dengan berbuat demikian, mereka meninggalkan kesan-kesan di atas lumpur yang lembut yang kemudiannya dikuburkan di bawah pasir dan kelodak dan akhirnya menjadi keras.

Lima puluh tahun yang lalu, seorang pengurus stesen tempatan menemui fosil tapak kaki sewaktu mencari opal. Pada mulanya dia menyangka ianya adalah trek burung fosil, tetapi setelah ahli-ahli sains melawat kawasan itu pada tahun 1971, barulah mereka tahu yang ianya adalah tapak kaki dinosaur.

Ish, dinosaur ek?

lark-quarry-dinosaur-trackways-1

lark-quarry-dinosaur-trackways-2

lark-quarry-dinosaur-trackways-3

lark-quarry-dinosaur-trackways-10

lark-quarry-dinosaur-trackways-4

lark-quarry-dinosaur-trackways-6

lark-quarry-dinosaur-trackways-8

lark-quarry-dinosaur-trackways-9
You Might Also Like

0 comments

[Penafian] Segala perkongsian di dalam blog ceritaejoy ini adalah pendapat peribadi yang mahu dikongsikan bersama pembaca blog dan sebagai rujukan pemilik blog untuk kegunaan masa hadapan.

Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab dengan penyalahgunaan artikel dari blog ceritaejoy dan sebarang komen dan pendapat yang diberikan pembaca blog samada secara positif atau negatif adalah dipertanggungjawabkan kepada pembaca sendiri.

Follow by Email