10 gunung tertinggi dunia. - Ceritaejoy

Header Ads

Booking.com

10 gunung tertinggi dunia.

Jom tengok 10 gunung tertinggi di dunia.

10. Gunung Elbrus


Gunung Elbrus merupakan gunung berapi yang tidak aktif terletak di banjaran gunung Caucasus, di Kabardino-Balkaria dan Karachay-Cherkessia, Russia, berhampiran sempadan Georgia.

9. Puncak jaya.


Puncak Jaya atau Carstensz Pyramid (setinggi 4,884 m) adalah puncak tertinggi Gunung Carstensz di Banjaran Sudirman di tanah tinggi pusat barat wilayah Papua, Indonesia.

8. Vinson massif


Ia adalah gunung tertinggi di antartika dengan ketinggian 5,140m.

7. Pico de orizaba


Gunung tertinggi di Mexico dan ketiga tertinggi di Amerika Utara. Ia setinggi 5,636 meter di atas paras laut.

6. Gunung Logan


Gunung Logan adalah gunung tertinggi di Kanada dan puncak kedua tertinggi di Amerika Utara, selepas Gunung McKinley (Denali).

5. Pico Cristóbal Colón


Pico Cristóbal Colón adalah gunung tertinggi di Colombia, dengan ketinggian anggaran 5,700 meter.

4. Gunung Kilimanjaro


Kilimanjaro, dengan tiga kon gunung berapi, Kibo, Mawenzi dan Shira. Ia sebuah gunung berapi aktif di Taman Negara Kilimanjaro, Tanzania. Gunung paling tinggi di Afrika dengan ketinggian 5895m di atas paras laut.

3. Gunung McKinley


Gunung McKinley, atau Denali, di Alaska, adalah puncak gunung yang paling tinggi di Amerika Syarikat dan di Amerika Utara, dengan ketinggian puncak  6,194 m di atas paras laut.

2. Aconcagua


Aconcagua ialah gunung tertinggi di benua Amerika pada ketinggian 6,960.8 m. Ia terletak di banjaran gunung Andes, di wilayah Mendoza, Argentina, dan terletak 112 kilometer (70 batu) barat dengan utara modal, di bandar Mendoza.

1. Gunung Everest


Gunung Everest adalah gunung tertinggi di Bumi, dengan kemuncaknya pada 8848m di atas paras laut. Ia terletak di bahagian Mahalangur di Himalaya. Sempadan antarabangsa antara China dan Nepal.


loading...

Tiada ulasan

Silalah tinggalkan komen anda yang bernas & membina. Komen yang menyentuh keagamaan, politik, atau yang boleh menimbulkan rasa tidak senang orang lain adalah dilarang. Sila tinggalkan juga URL blog kalian supaya kami juga boleh membalas kunjungan.

Terima kasih kerana sudi singgah ke blog ceritaejoy.com